Haagwinde

Dit plantje, hoe mooi de bloemen ook zijn, kan tot een echte probleemplant uitgroeien als je hem zijn gang laat gaan. Hij piept als een klein onschuldig ogend plantje in het voorjaar uit de kale grond omhoog en slingert zich vanuit de vegetatie omhoog, waarbij hij zich steeds sterker gaat ontwikkelen . In de zomer verschijnen de helder witte bloemen. Pispotjes worden ze daarom wel genoemd.

Het is ook een heel slimme plant want terwijl al onze aandacht gericht is op het omhoog slingerende gedeelte met de mooie witte bloemen stuurt hij over de grond lange uitlopers weg. En daarin zit ‘m het venijn. Die uitlopers krijgen aan het einde weer nieuwe wortels en als je dit niet beteugelt krijg je steeds meer van die hinderlijke haagwinde in je tuintje. Een plant dus, die als je niet tijdig ingrijpt veel problemen kan veroorzaken! In het najaar sterft de plant bovengronds af . De dikke witte wortels overwinteren en het volgend jaar begint de ellende weer opnieuw.

Hoe ga je hier nu mee om?

De aanpak om deze plant uit onze tuin weg te krijgen start in de winter als we de tuin omspitten. Dan komen we de vaak kronkelige dikke wortels tegen en die moeten er allemaal uit. Ook de kleine stukjes! Vooral ook die dus, want die lopen in het voorjaar daarop weer allemaal uit. In de zomer kun je door goed te schoffelen en de plant uit te trekken of uit te graven voorkomen dat je een probleem krijgt.

Wat doe je met een verwaarloosde tuin met veel haagwinde?

De tuin laten frezen is geen optie, want dan maak je het probleem alleen maar groter. Alleen door te spitten en alle witte wortels stelselmatig te verwijderen ( en af te voeren) en vervolgens in de zomer goed te schoffelen en uit te trekken los je dit probleem op. Voor diegenen die nu te maken hebben met soms een overvloed van deze plant: Ga nog dit najaar aan de slag, spoor die lange uitlopers op, spit daarna je tuin zorgvuldig om en verwijder alle wortels die je ziet. Volgend jaar zul je met veel meer plezier tuinieren!