Druiven

Inleiding

Volgens de Fransen kan het niet, druiven kweken in Nederland. Talloze kwekers bewijzen echter dat het wel kan, zelfs in het koude, winderige Noord-Holland. Het valt zeker niet mee, het is te koud, te nat, te weinig zon en de grond deugt niet. Zomaar wat aanplanten geeft bijna altijd teleurstelling maar als de juiste rassen worden geselecteerd is het kweken van goede druiven zeker mogelijk. En met dank aan de klimaatopwarming blijkt dat er de afgelopen jaren prima druiven te kweken zijn.

Welke druivenrassen planten?

  • In Velt seizoenen nr. 5-2020 geven Alexander en Elena Kerbusch een aantal tips. Hieraan ontlenen wij het volgende: Veruit het belangrijkste criterium is de gezondheid van de plant. Plant je een druif, ga dan voor een ras dat resistent is tegen meeldauw. Het zal veel zorgen uitsparen. In tuincentra vind je gevoelige rassen zoals Boskoop Glorie en Witte van der Laan. Laat ze daar staan! Nog een belangrijk criterium is het tijdstip van afrijpen. Alleen vroege en middentijdse rassen leveren goede druiven op in onze streken. Late rassen zijn vijgen na Pasen. Want een druif die niet rijp is, is niet lekker. Enkele van onze favoriete rassen zijn: Monarch (rood) om sap of wijn van te maken, Olimpiade (wit) en Nelly (rood) als middentijdse rassen, en Glenora (blauw) en Katharina voor de tweede helft van september.
  • Guy de Kinder, de auteur van de Fruit ABC-Nieuwsbrief van 1 maart 2021 (website www.houtwal.be) geeft aan welke druivenrassen zijn voorkeur hebben die weinig last hebben van schimmelziekten. Hij vermeldt: Kies niet zomaar een druivenras om te planten, maar vraag na of het ziektegevoelig is. De belangrijkste schimmelziekten zijn echte meeldauw (witziekte) en valse meeldauw. Blauwe en roodblauwe ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt zijn Esther, Ganita, Kalina, Muscat Bleu, Nelly en Salomé. Witte ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt: o.a. Birstaler Muscat, Hecker, Sophie, Zalagyongye, Evita, Franziska en Eugeen. Pitloze druiven voor openlucht: Arkadia (w), Himrod (W), Mars, Sovereign Coronation, Suffolk Red en Venus.

Verkrijgbaarheid

De meeste tuincentra verkopen wel druivenplanten. Het assortiment is echter meestal beperkt en lang niet alle soorten zijn geschikt om buiten te telen.
Heel veel soorten druiven zijn o.a. te koop bij:

Ziekten

Traditionele rassen hebben veel last van schimmels, vooral valse meeldauw, echte meeldauw en botrytis. Vooral valse meeldauw kan de oogst geheel verloren doen gaan, er zijn tegen deze schimmel geen bestrijdingsmiddelen meer toegestaan. Het is dus raadzaam resistente soorten aan te planten, gelukkig zijn die steeds beter verkrijgbaar. Verder komen hier niet veel ziekten voor. Zolang de tuin goed schoon is, d.w.z geen onkruid en geen snoei afval laten liggen, valt het ook met de schimmels wel mee en hoeft er zelden gespoten te worden.

Wijngaard

Gelukkig liggen onze tuinen vlak bij het IJsselmeer wat zeker in het najaar een gunstige invloed op de temperatuur heeft. De grond is hier eigenlijk ongeschikt, de planten groeien veel te hard; 3-4 meter per jaar. Dit geeft een enorme warboel en al gauw een te dichte beplanting. Het is echter noodzaak de beplanting luchtig te houden, de wind moet vrij spel hebben zodat de planten na regen of dauw snel drogen wat schimmel en rotting helpt voorkomen. En, iedereen weet het waarschijnlijk al, druiven houden van zon……..

Werk

Je hele volkstuin met druiven aanplanten maakt dat het werk en het seizoen er heel anders uit zien dan wanneer je bijvoorbeeld groenten en aardappelen kweekt. In de winter begin je al met snoeien, opbinden en opruimen, dat gaat eigenlijk door tot het najaar wanneer de pluk begint. Een paar uur per week is voldoende, water geven hoeft niet zodat er voldoende tijd over blijft om met mede tuinders te kletsen of gewoon maar wat rond te lummelen. Je hoeft er zeker niet elke dag te zijn, zelfs een weekje overslaan is geen probleem. Eind augustus wordt het anders; de trossen moeten (soms) gekrent worden, veel snoei- en opbind werk en….. de eerste pluk begint.

Tafel

Als je de druiven kweekt om te eten dan begint de pluk vrij vroeg. In september zijn de meeste tafeldruiven al rijp voor consumptie, langer laten hangen is levert meestal niet veel extra op.

Wijn

De Fransen hebben een beetje gelijk, wijn maken gaat hier een stuk moeilijker. Maar diverse commerciële wijngaarden en wijngaarden van hobbytuinders leveren inmiddels best drinkbare wijnen. Bij ons in de buurt bijv. Wijngaard Saalhof in Wognum.

Leestips

Wil je meer weten over druiven telen? Ga dan eens naar bijv.
www.tuininfo.nl/druiven   Veel info ook over het snoeien en vormen van buitendruiven
www.snoeiendruiven.nl  Alles over druiven telen
www.moestuintips.nl

Tot slot

Natuurlijk kweken wij alleen uit hobby. En het is best een leuke hobby. Lekker in de tuin bezig zijn, experimenteren met soorten en verschillende snoeivormen, wijn maken en proeven uiteraard. Kortom, je kunt er het hele jaar leuk mee bezig zijn.